miercuri, 9 mai 2012

Un adevăr convenabil-micii agricultori pot hrăni lumea

O scurtă călătorie prin lume oferă argumente convingătoare că micii agricultori pot hrăni lumea.
Putem lua ca exemplu Brazilia, cunoscută mai ales pentru exportul
agro-industrial de soia, carne, zahăr si biocombustibil. Dar, din
fericire -în special în sudul Braziliei – există si ferme de familie
înfloritoare. Zonele în care terenul este prea denivelat – de deal şi, prin urmare, nu este potrivit pentru monocultura de soia, sunt caracterizate de o mare diversitate de culturi .Dintre toate întreprinderile agricole din această ţară vastă, 85% sunt ferme familiale. Acestea deţin doar 42% din terenul agricol. Şi, mai important, reuşesc să producă aproape 40% din întreaga
producţie agricolă şi peste jumătate din producţia de alimente de bază.
Criticii ar putea comenta că micii agricultori pot fi la fel de eficienţi ca si agricultura industrială, dar nu mai eficienţi decât aceasta. Totuşi, trebuie luat in considerare faptul că 40% din aceste ferme familiale sunt producătoare de alimente pentru a supravieţui, nu generează nici un venit financiar si ajung la piaţă prea puţin sau deloc. Au un capital prea mic pentru a fi capabile sa lucreze eficient.
Are deci, sens comparaţia agro-industriei cu o treime din fermele familiale care au acces la mijloacele necesare. Şi putem învăţa mult mai mult din această comparaţie, deoarece acest grup de fermieri răspunde pentru majoritatea producţiei fermelor familiale. Productivitatea lor este semnificativ mai mare decăt cea agroindustrială.
Cu alte cuvinte, daca se fac investiţii suficiente in agricultura de familie, aceasta reuşeşte performanţe semnificativ mai bune decât agro-industria.

Sursa: http://www.ecoruralis.ro/web/ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu