luni, 8 octombrie 2012

Motive pentru a consuma vin :)

Ştim cu toţii că bolile cardiovasculare, obezitatea, diabetul şi multe tipuri de cancere se datorează hranei pe care noi o alegem.
Un mod uşor şi ieftin de a ne feri de aceste boli " la modă" este să consumăm fructe şi legume. De ce aceste categorii? Deoarece conţin aşa numiţii fitonutrienţi-carotenoizi, polifenoli, flavonoizi etc. Un mecanism general de acţiune al acestora este anihilarea efectelor negative provocate de speciile reactive de oxigen şi azot, responsabile de maladiile amintite.
Şi pentru că e sezonul vinului, fitonutrienţii din vinul roşu au efecte cardioprotective. Cum? Scăzând presiunea sangvină, nivelul de LDL (colesterolul "rău", ce se depune pe pereţii arterelor) şi alte mecanisme. Resveratrolul, un alt fitonutrient din struguri şi vin (şi nu numai), are numeroase efecte benefice asupra organismului uman, fiind cardio şi neuroprotectiv, dar  şi un agent anti îmbătrânire.


Sursă:  How Can Research on Plants Contribute to Promoting Human Health? Cathie Martin, Eugenio Butelli, Katia Petroni, şi Chiara Tonellib

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu